Acum găsim cea mai bună mazăre, e fragedă, dulce, se topeşte în gură! Merge în salate, mâncăruri (cea cu pui e o nebunie…), fiartă la aburi sau trasă la tigaie. Aici am încercat ceva nou, mai ales ca aveam şi o lăptucă mare, crescută în câmp, crocantă şi parfumată. Le-am cumpărat de la Coşul de legume, care işi aduce bunătăţile în fiecare sâmbătă în frumoasa gradina de la Cărtureşti.
Ingrediente (4 porţii)
-500 gr mazăre boabe
-o lăptucă mare, desfăcută în frunze şi tăiată în tăiţei mari
-2 fire de ceapă verde
-1 fir de usturoi verde
-două tulpini de ţelină
-pătrunjel (sau mărar)
-80 gr unt
-sare, piper
1.Mazărea, scoasă din teci, spălată rapid, se trage la tigaie în jumătate din cantitatea de unt, împreună cu cele două cepe tăiate fin şi ţelina. Se asezonează, se adaugă puţină apă, cât să o acopere şi să fiarbă molcom 10 minute.
2.Adăugaţi lăptuca si usturoiul, amestecaţi. Mai adăugaţi unt, dacă simtiţi că e nevoie. Lăsaţi încă 5-7 minute, până când toate s-au pătruns, dar îşi păstrează încă textura şi consistenţa. Gustaţi de sare (mazărea, ceapa, lăptuca- sunt toate dulci).
Serviţi fierbinte cu un cub de unt deasupra şi pătrunjel tocat. Nişte felii de pâine prăjită, frecată cu ulei de măsline şi usturoi verde, ar fi binevenite.
Poate să rămână aşa, sau să o adăugaţi ca garnitură la friptură din carne slabă, pui, viţel, iepure.
Poftă bună!
5 răspunsuri la Mazăre sote cu lăptucă şi unt