Fasole bătută în grabă

Fasolea bătută o ştim bine din copilărie, mai ales din anii dinainte de ’89 cînd carnea era un lucru atât de rar încat trebuia să aştepte vreo sărbătoare pentru a ne vizita bucătăria. Cum s-ar zice, am ţinut post fără voia noastră. Totuşi, fasolea „bătută” (biata de ea) ne-a plăcut mereu şi nu e doar un prilej de nostalgii, e o delicatesă mereu la îndemână.

Ingrediente pentru minim 6 persoane:
400 g fasole boabe uscată
1 cartof
4 linguri de ulei de floarea soarelui, de bună calitate
3 căţei de usturoi
2 cepe potrivite
sare

1. Fasolea se pune la fiert, schimbând apa de trei ori, la interval de 20-25 de minute. După ce aţi schimbat apa pentru ultima oară, adăugaţi o lingură rasă de sare, cartoful curăţat de coajă şi un căţel de usturoi.

Când boabele devin fragede şi se pot sfărâma uşor, opriţi focul şi scurgeţi apa (păstraţi doar o ceaşcă de lichid).
2. Daţi pe răzătoare căţelul de usturoi rămas, îl adăugaţi celorlalte ingrediente şi pasaţi totul cu un blender de mână. Amidonul din cartof va îmbunătăţi textura, iar lichidul păstrat poate fi folosit pentru a subţia pasta de fasole.


3. Se adaugă două linguri de ulei, se potriveşte de sare şi se freacă până ce obţineţi o cremă netedă.
4. Căliţi un căţel de usturoi feliat în uleiul rămas, până prinde culoare şi îşi elieberează aroma, apoi îl îndepărtaţi.

5.Căliţi ceapa până devine aurie şi puţin crocantă. Se aşează deasupra, se lasă să se răcească şi se dă la frigider.Poate fi un aperitiv excelent când aveţi musafiri sau poate fi gustarea pe care o luaţi la serviciu într-o caserolă, alături de o baghetă proaspătă.

Poftă bună!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Distribuie:


2 răspunsuri la Fasole bătută în grabă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.