Crema de urzici cu muguri de pin si mamaliga prajita

Probabil ca urzica sufera mult de pe urma lipsei de popularitate in afara, dar pe la noi pare sa-si redobandeasca faima in bucatarie. Bucataria traditionala i-a pastrat un loc in randul delicateselor de primavara, in timp ce cunostintele despre nutritie, din ce in ce mai importante, i-au adaugat o aura pretioasa. Pe buna dreptate, este un super-aliment, nu doar un ingredient de culoare locala al bucatariei romanesti. Contine multe minerale (printre care zinc si fier ), are proprietati digestive, calmante si ajuta la detoxifierea organismului. Lista beneficiilor ar putea continua, dar ne vom opri aici, pentru ca noi ne pricepem mai bine la gatit decat la medicina.
Am pus la cale ceva destul de diferit fata de mancarica dulce-usturoiata cu care am crescut, dar ingredientele de baza sunt aceleasi; totul incepe cu o punga zdravana de urzici.

PS:Reteta o gasiti si pe site-ul Andreei Raicu, aici.

crema de urzici cu muguri de pin

Pentru crema de urzici:

-o punga mare de urzici (nu se vand la kg), bine alese
-o legatura de leurda
-2 fire ceapa verde
-1 lingura de unt de cocos si ulei de masline
-1 lingura de smantana de orez
-o lingura de muguri de pin
-sare, piper

Pentru mamaliga prajita:
-o mamaliga rece de malai de porumb si mei (noi folosim uneori aceasta combinatie, dar poate fi doar malai in acest caz), taiata in cubulete
-ulei de masline

1.Fierbeti cca 1 litru de apa cu sare intr-o cratita cu diametrul mai mare.
2.Spalati urzicile intr-un bol mare cu apa rece, pentru a indeparta orice urma de praf -sunt nisipoase, precum spanacul. Se scurg si se adauga in apa fiarta, neacoperite, pentru10 minute, cat sa se inmoaie bine, dar sa ramana inca verzi.
3.Se scot si se scufunda intr-un bol cu apa cu gheata, apoi se scurg bine.
Intr-o tigaie punem la topit untul de cocos si ulei de masline, apoi adaugam ceapa verde si leurda, taiate in bucatele. Se soteaza doar 1 minut.
4.Intr-un blender, adaugati urzicile, amestecul ceapa si leurda, impreuna cu smantana de orez. Pasati pana obtineti o crema fina. Daca este prea groasa, se poate subtia cu ulei de masline. Se tine la cald.
5.Incingeti o tigaie non-aderenta si lasati mugurii de pin sa se rumeneasca putin. Se presara peste crema de urzici (optional si putin piper rosu sau fulgi de peperoncino). Apoi, in aceeasi tigaie adaugati putin ulei de masline si rumeniti si cuburile de mamaliga, pana devin crocante la exterior. Pentru servire recomandam betisoare de aperitiv din bambus.
Crema aceasta arata foarte bine alaturi de ouale rosii de pasti si branzeturi albe.

Pofta buna!

Cu drag,
Georgiana si Iolanda

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Distribuie:


3 răspunsuri la Crema de urzici cu muguri de pin si mamaliga prajita

  1. Wow! Astea merita incercate! Sunt exact pe gustul meu 🙂 Sarbatori fericite dragelor!

  2. Sisters' Kitchen

    Laura, sunt o bunatate, neaparat sa le incerci!

    Sarbatori Fericite si tie, te pupam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *