Chifteluţe de raci. De post!

“Delicatesă de post” nu sună tocmai potrivit, nu-i aşa? Dar exact asta este. Racii, scoicile, creveţii şi toate fructele de mare (sau de apă dulce) se pot consuma în timpul postului, pentru că nu au… sânge.
În ultimii ani racii s-au intors în pieţe şi ne bucurăm, pentru că sunt foarte gustoşi şi considerabil mai ieftin decât creveţii (20-25 lei/kg). E adevărat ca prepararea necesită ceva mai mult timp, dar gustul e pe măsura efortului. Prima dată am mâncat racii, aici şi ne-am împrietenit imediat.
Astăzi avem o reţetă ideală de aperitiv: puteţi prepara amestecul cu o zi inainte şi apoi să vă faceţi timp doar pentru a prăji chifteluţele. Le-am servit cu piure foarte sănătos de napi, morcov şi ţelină, alături de salată verde cu lămâie.
chiftelute de raci

Ingrediente (ies cca 8 chifţelute)
-12 raci mari, vii + dafin, ceapă, apă, sare şi verdeaţă, necesare pentru fiert
-un cartof făinos
-2 fire de ceapă verde, sau 10 cm dintr-un praz mai subţire
-1/2 linguriţă nucşoară măcinată
-1 lingură de verdeaţă tocată (mărar, pătrunjel)
-un căţel de usturoi zdrobit
-o felie de pâine înmuiată în apă, scursă
-sare, piper
-ulei pentru prăjit

1.Racii se spală bine sub jet de apă rece. Folosiţi mănuşi groase de bucătarie sau de silicon pentru a vă proteja degetele de cleşti în timpul spălării, racii nu vor fi deloc bucuroşi de baia asta.
raci
2.Se pun la fiert cu 1 litru de apă, dafin, o lingură de sare, ceapă şi tulpini de verdeaţă, ca pentru o supă, dar nu vom folosi această zeamă. Se ţin la fiert domol 30 de minute.
3.Acum e acum: se scot racii calzi şi se desprind cozile şi cleştii -când vom avea timp vom ilustra operaţiunea cu poze:). Folosiţi o foarfecă pentru a tăia invelisul exterior, carnea ar trebui să iasă uşor; cleştii se pot sparge cu cuţitul, nu e nevoie să loviti tare. Coada contine şi intestinul, care se indepărtează cu o incizie pe lungime. Ca regulă, vom folosi doar carnea din coadă şi cleşti, restul nu e de mâncat.
4.Se fierbe cartoful şi să dă pe răzătoare. Ceapa se căleşte în puţin ulei, împreună cu cătelul de usturoi. Racii se pasează cu furculiţa sau cu blenderul şi se amestecă cu toate ingredientele, se asezonează cu sare şi piper, iar amestecul rezultat se lasă în frigider cca o oră inainte de prăjire.
5.În acest timp puteţi prepara piure-ul de rădăcinoase sau o garnitură la alegere (orez de exemplu).
Folosind o lingură trecută prin apă, formaţi chiftele cu compoziţia de mai sus. Nu se tăvălesc în făină înainte, se pun direct la prăjit în ulei până se rumenesc.

Sunt delicioase, uşoare şi nu te poţi plictisi de ele.
chiftelute de raci
Poftă bună!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Distribuie:


4 răspunsuri la Chifteluţe de raci. De post!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.