În weekendul care a trecut, am pregătit nişte plăcinte umplute cu brânză de burduf şi mărar. Sunt multe feluri de plăcinte cu diverse tipuri de umpluturi, una mai bună decât alta :).
De data aceasta ne-am oprit la plăcintele ardeleneşti. Ne-au plăcut foarteeee mult şi cu siguranţă le vom repeta.:)
Ingrediente pentru aproximativ 6-7 plăcinte:
500 g faină
1 linguriţă rasă de sare
25 g drojdie proaspătă
300 ml apă călduţă – se poate folosi lapte în loc de apă
aproximativ 80 ml ulei de floarea soarelui
Umplutură:
350-400 g brânză de burduf
1 linguriţă mărar proaspăt sau uscat
1. Într-un castron mai măricel se amestecă faina, sarea, drojdia desfăcută în puţină apă călduţă şi restul de apă.
2. Se frământă circa 10 minute, până începe să se desprindă de mână şi de vas, dar rămâne totuşi un pic lipicios.
3. Se acoperă şi se lasă să crească 1 oră, la loc călduţ.
4. Între timp amestecăm brânza de burduf cu mărarul.
5. După ce aluatul a crescut, se împarte în 6-7 bile mai mari.
6. Pe blatul de lucru presărat bine cu făină, se aşează câte o bilă şi cu ajutorul făcăleţului se întinde o foaie, nu foarte subţire.
În mijloc se pune câte o lingură de umplutură, se unesc capetele aluatului, după care se aplatizează bila, având grijă să nu se rupă.
* fiecare plăcintă se unge cu ulei înainte de a se pune in tigaia încinsa.
7. Tigaia (de obicei se foloseşte o lespede sau o tigaie de clătite, dar noi nu am avut, aşa că am făcut în tigaia normală), se unge cu ulei, se lasă să se încingă bine şi se pune prima plăcintă. Se lasă circa 4-5 minute pe fiecare parte, după care se scoate pe o farfurie şi se acoperă cu un castron, pentru a se păstra caldă, până terminăm de făcut toate plăcintele.
Se servesc simple sau cu smântână.
Poftă bună!
m-ai spart! m-apuc in weekend , ca mor
Foarte bine, Alice…sunt geniale 🙂
ce pofta imi este…
si noua ne era Cristina, erau de ceva timp pe lista:)
Minunată alegere ați făcut!
Hai la o placintica Alina:)
Imi ploua in gura!!!Arata yumyyyy!
:))) asa a fost si la noi
Minunate placintele astea…le facea bunica cand eram mica si parca si acum le imt mirosul…Grozave.
Da, sunt f bune Ionela:)
Super ! tocmai am lasat aluatul a dospit !,… totusi acum m-am prins ca nu am folosit uleiul.
Unde se foloseste uleiul ? (80 ml)