Pâine fără frământare

Teoretic am renunţat la păine…practic lucrăm în acest sens:))) şi atunci, când nu se poate fără pentru că ne cam place:D…preparăm noi păinea. Aceasta este una dintre variantele pe care le pregătim în ultimul timp, foarte simplă şi fără bătăi de cap…reuşita e sigură şi e tare bună!E bine să aveţi un vas ceramic sau de fontă pentru a coace pâinea ….veţi avea o pâine cu coaja crocantă care vă va cuceri cu siguranţă!


Ingrediente:
500 g făină 000
340 ml apă călduţă
13 g drojdie instant
2 linguriţe sare
1,5 linguriţă zahăr (miere sau malţ)
2-3 linguri ulei măsline (opţional)

1. Cerneţi făina într-un vas şi amestecaţi-o cu sarea.
2.Dizolvaţi în apă călduţă 1 linguriţă de malţ (sau zahăr) şi drojdia. Adăugaţi şi 2 linguri de ulei de măsline.
3.Turnaţi lichidul peste făină şi amestecaţi cu o lingură vreo 5 minute până se adună.
4.Puneţi aluatul intr-un castron cu capac şi lăsaţi-l la frigider până a doua zi, preferabil cam pe la aceeaşi oră.Trebuie sa îl lăsaţi între 12 şi 24 de ore. Cu cât mai mult, cu atât mai bine:).
5.A doua zi, scoate-ţi aluatul din frigider şi răsturnaţi-l pe planul de lucru pudrat cu făină din belşug.Pudrati-vă bine mâinile cu făină,puneti nişte făină şi deasupra aluatului, şi aplatizaţi-l uşor, într-un dreptunghi.
6.Aduceţi partea dreaptă până la jumate, apoi acoperiti partea dreaptă cu partea stanga.
Intoarceti sulul format, si faceti incă o dată acelaşi lucru.
7.Pudraţi bine de tot cu făină un şervet curat de bucătărie, pe care asezaţi aluatul cu partea deschisă în jos.
Pudraţi cu făină şi deasupra, şi închide-ţi şervetul, lăsând aluatul la temperatura camerei cca 30 min / 1 oră dacă aveţi timp.
8.Încingeţi foarte bine cuptorul, la temperatura maximă , cu o oală cu capac înăuntru.
9.Ridicaţi uşor prosopul, şi luaţi aluatul în palmă, în aşa fel incât partea de jos, să rămană în sus.
10.Deschideţi cuptorul şi cu mişcări rapide şi neapărat cu o mănuşă sau un prosop, ridicaţi capacul oalei încinse, aşezaţi pâinea în ea, acoperiţi-o cu capacul şi lăsaţi-o cca 25 min. După care, luaţi capacul şi mai lăsaţi pâinea alte 10-15 minute….şi gata!


O să vedeţi că nu este greu, dar dacă totuşi aveţi nelămuriri vă lăsăm şi varianta video după care ne-am inspirat şi noi:).

Enjoy!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Distribuie:


15 răspunsuri la Pâine fără frământare

  1. Foarte frumoasa a iesit painea: cu crusta crocanta si miez pufos … buna de mancat calda si repede!

  2. Super delicioasa painica aceasta! O fac si eu cand am pofta de ceva bun bun 😉
    Am descoperit-o cand am vazut-o la Ana, si de-atunci o tot repet :)), ba cu felii de masline, ba cu rosii uscate, ba simpla :)) insa a voastra arata mult mai bine decat ale mele :)) pe cuvant! Are o crusta asa frumoasaaaaaa <3
    Pup fetele frumoase! Seara faina!

    • Sisters' Kitchen

      Dap,o minunatie de paine Emily, ne bucuram ca am descoperit-o:D.Ce buna trebuie sa fie si cu rosii sau cu masline.
      Sigur ti-a iesit si tie foarte bineeeee!
      Multumim…te pupam si noi dragutza:)

  3. Desi o fac si eu,nu mi-a iesit niciodata asa de frumoasa,dar am invatat ceva,asa ca data viitoare o bag si eu la oala de fonta. Multumesc de sfat.Superba e painea voastra!

  4. saru` mina pentru reteta si video….negresit voi face:*:*:* arata demential!!!!!! sa aveti o zi frumoasa !!

  5. Woooowwww !!! Ce frumos arata painica !! Abia astept si eu sa mai treaca caldurile si sa fac si eu , ador mirosul painii facute-n casa !!

  6. Misha

    Fac si eu painea asta de ceva vreme. De cand am descoperit-o, am renuntat la painea clasica framantata. E super! Mie insa nu-mi iese crusta asa frumoasa desi folosesc tot o oala de fonta cu capac. A voastra e minunata! Pup!

    • Sisters' Kitchen

      Oh, da e minunata painea asta. Fara batai de cap si reusita e sigura. Misha sa stii ca si aburul (dar si vasul pt copt) e f important la paine si nu doar la asta. Aseaza in primele 15-20 minute un vas cu apa calda intr-o tava pe plita cuptorului.
      multumim, te pupam

  7. olariu anca

    eu fac painea din 567 gr. faina alba, 4 gr. drojie uscata 454 ml apa calduta si 1 lingura de ulei. le amestec si las aluatul sa se odihneasca acoperit 10 minute. Dupa aceea il pliez de 3 ori la 10 minute fiecare data, si il las 1 ora acoperit cu folie.Il mai las 1 ora in forma de copt ( forma de unica folosinta) si il pun la copt in cuptorul preincalzit la 350 C pentru 60 minute. de fiecare data painea (1/2) este lipicioasa. Nu stiu ce sa fac. Am schimbat faina, am schimbat drojdia, ade tot imi lipeste o parte din ea. Ultima data am intors forma, dar tot degeaba. poate imi puteti da o solutie
    va multumesc
    Anca

    • Sisters' Kitchen

      Anca, parerea noastra este ca forma in care este coapta este problema. Incearca o cratita de fonta, ceramica sau un ceaun cu fundul gros.
      Speram sa te ajute, sa ne spui:)

  8. Minunata paine, ador crusta asta tare si rumena. Astazi incerc si eu sa o prepar, sper sa-mi iasa la fel de frumoasa ca a ta 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *