Sturion la gratar cu sos de rapane si vin

Sturionul, din familia căruia fac parte nisetrul, cega, morunul și păstruga, pești foarte asemănători ca aspect (ar trebui să ne pricepem foarte bine ca să-i putem deosebi, iar când se vând porționați e imposibil de spus), se găsește destul de ușor, provenind din crescătorii. Pescuitul exemplarelor sălbatice este restricționat. Sturionul este un pește scump, dar merită fiecare leu, având o carne foarte gustoasă. Datorită scheletului cartilaginos, nu are oase, ceea ce, recunoaștem, e mare chestie.
Rapanele le știm de la mare și în ultimul timp au început să apară și pe la piața de pește. Se prepară ușor și sunt minunate la gust, cu o aromă de apă sărată, evocând leneveala de pe plajă și nisipul fierbinte.

Sturion la gratar cu sos de rapane si vin

Ingrediente (2 porții):

rondele de sturion- 400 gr
rapane – 250 gr (proaspete sau congelate)
2 fire de ceapă verde
2 fire de usturoi verde
50 gr de nuci mărunțite
100 gr rosii cherry
câteva fire de pătrunjel
un păhărel de vin alb sec
ulei de măsline, sare de mare, piper

Mod de preparare:

1. Începem cu sosul de rapane: tăiem carnea de melc în felii subțiri, să se pătrundă repede. Într-o tigaie încingem ulei de măsline, în care vom căli usturoiul și ceapa, tăiate fin. Adăugăm nucile mărunțite și rapanele, le lăsăm la foc mediu 2 minute, apoi punem și roșiile cherry, tăiate în jumătăți. Se adaugă vinul și se lasă să scadă sosul pe foc.
2. Pe un grătar sau o plită de fontă bine încinsă se presară sare. Rondelele de sturion se ung cu foarte puțin ulei (are grăsimea proprie, suficientă), se presară cu piper și se frig pe ambele părți până carnea devine albă și se desprinde ușor.
3. La sosul de rapane adaugă pătrunjel proaspăt tocat și se servește fierbinte cu peștele. Se cere un pahar de vin alb sec, poate chiar din cel folosit mai devreme.

Sturion la gratar cu sos de rapane si vin
Sturion la gratar cu sos de rapane si vin
Sturion la gratar cu sos de rapane si vin

Poftă bună!

Cu drag,
Georgiana și Iolanda

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Distribuie:


2 răspunsuri la Sturion la gratar cu sos de rapane si vin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.