Ştiucă umplută

Un preparat demn de o masă regală, asta este ştiuca umplută, nici mai mult nici mai puţin. Nu este doar foarte gustoasă, este şi un spectacol, de la prima incizie până la ultima cusatură! Da, cusatură am zis şi o să vă arătăm mai jos ce şi cum. De fapt vă vom arăta împreună cu Daniel (big brother),mare consumator şi pasionat de gătitul peştelui.


Ingrediente:
o ştiucă întreagă (aici avem una de aproape 1 kg)
o ceapă
2 căţei de usturoi
o ţelină mică
1 morcov
1 ou
o legătură zdravănă de mărar
1 linguriţă coriandru măcinat
1 lingură cu miez de nucă
1 pahar de vin alb sec
ulei de măsline, sau alt ulei bun

1. Ştiuca se curăţă de solzi, fără să tăiem burta. Se face o incizie pe spinare, de la cap spre coadă, ocolind aripioara. Atenţie, capul rămâne ataşat de piele. Se strecoară un deget sub piele şi se jupoaie cu grijă-pielea de ştiucă este groasă şi elastică, rezistă bine. Curăţaţi bine resturile de carne care rămân prinse, păstraţi-le pentru umplutură. Pielea şi capul se dau prin apă rece, se scurg şi se pun deoparte. Curăţaţi de măruntaie, păstraţi doar ficatul (icre nu veţi găsi, acelea rămân întotdeauna la vânzători).


2. Folosind un cuţit bine ascuţit, îndepărtaţi şira spinării, iar bucăţile de carne rămase, cu tot cu oasele acelea imposibil de scos, se dau de două ori prin maşina de tocat, împreună cu ceapa, usturoiul, nuca şi mărarul.

3. Se adaugă sare, piper, ţelină şi morcovul date pe răzătoare, coriandru. Se adaugă oul şi se omogenizează cât mai bine. Se lasă minim o oră la rece, pentru fuziunea aromelor. Aşezaţi pielea desfăcută pe o suprafaţă de lucru generoasă, cât mai uscată. Puneţi umplutura în interior, apoi coaseţi pielea la loc cu aţă şi ac de bucătărie, sigilând fiecare incizie făcută.


4. Se stropeşte cu ulei, se pune în tavă (unsă cu ulei, de asemenea) şi se dă la cuptor pentru 60 de minute. Se stropeşte cu vin alb la interval de 15 minute şi se creşte intesitatea focului cu 5 minute înainte de final, pentru a se rumeni.
5. Se aduce la masă pe un platou pe măsura peştelui, înconjurată de cartofi, legume la abur, ce vă place.
Noi am servit-o cu un sos simplu, făcut cu unt, ceapă verde, coaja şi pulpa de portocală şi puţină smântână.
Nu ar trebui să lipsească de la masă un vin alb bun şi rece, obligatoriu sec!


Poftă bună!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Distribuie:


5 răspunsuri la Ştiucă umplută

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.