Saramură de peşti mici, ca la 2 Mai

Saramura asta se poate face cu orice peşte de talie mică (regulă: să fie mai mic de’o palmă). E deosebit de gustoasă cu peştişori de apă dulce: bibănasi, somotei, obleţi, cărăşei, dar dacă e o mănânci la Micul Golf, cârciuma aflată chiar în buza plajei în 2 Mai, vei vedea că în farfurie înoată laolaltă fâţe mici aduse de pescarii locali: guvizi, hamsii, hanusi, stavrizi sau barbuni mici.
Peştii ăştia au fost cumpăraţi din Obor, unde există câteva tarabe cu peşte proaspăt din… Grecia. Desigur, atenţia e importantă, să vă uitaţi cu atenţie la ceea ce cumpăraţi pentru că mulţi vânzători aşează deasupra ce e mai bun şi te servesc cu ce e dedesubt, de altă calitate. Noi am ales o mană de stavrizi şi câteva bucăţi de macrou, nu mai mare decât o palmă, cum ziceam mai sus, aleşi bucată cu bucată.

Ingrediente (2 porţii)
Cca 250 gr stavrid mic + 250 gr macrou mic
saramură din:
1 ceapă roşie
1 roşie mare
1 ardei capia
1 ardei iute
1 vârf de boia
1 pahar de vin
300 ml apă
Un mujdei din 2 căţei zdraveni de usturoi
1 legătură pătrunjel

Sare marină, piper, o lingură ulei

1. Preparaţi saramura ca aici.
2. Curăţaţi peştele, spălaţi-l în apă rece şi uscaţi-l bine pe prosoape de bucătărie. Stropiţi cu puţin ulei şi presarăţi piper.

3. Încingeţi grătarul şi presăraţi sare (mai grunjoasă). Fiecare peşte se frige cu grijă (trebuie să fie spaţiu între ei, să-i puteţi întoarce fără să se rupă). Câte 1 minut şi jumătate pe fiecare parte, nu mai mult. Îi scoateţi într-o farfurie adâncă sau un castron.
4. Turnaţi saramura fierbinte peşte peste, lăsaţi câteva minute să se pătrundă carnea cu arome şi serviţi cu mămăliguţă.
Pentru o atmosferă şi mai autentică, completaţi cu un Jidvei rece, fie el şi demisec.

Poftă bună!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Distribuie:


2 răspunsuri la Saramură de peşti mici, ca la 2 Mai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.