Calcan la grătar cu mujdei de usturoi verde

Sunt prea puţine cuvintele care pot spune cu adevărat cât este de bun calcanul. Ok, poate părea scump (în sezon se vinde cu 40-50 lei kg, dar şi mai puţin, daca aveţi noroc), dar cel de Marea Neagră este chiar o raritate prin Bucuresti şi merită sacrificiul. Cu cât e mai mare, cu atât e mai bun- doar să ne ţină buzunarul!
Pielea groasă ascunde o carne albă, fină, care se topeşte în gură. E bun prăjit, fript sau la cuptor (cum îl fac englezii). Noi îl preferăm la grătar, cum îl mâncăm la cârciumile pescăreşti din 2 Mai.
Singura parte mai complicată din reţeta asta o reprezintă curăţatul şi porţionatul peştelui. Nu are solzi, ci nişte protuberanţe osoase, ca nişte platoşe. Se poate îndepărta pielea, dar nu vă recomandăm să faceţi asta fără antrenament. În plus, dacă păstraţi pielea, asta îl va proteja pe grătar.
Calcan la gratar cu mujdei de usturoi verde
Ingrediente:
1 calcan (greutatea poate varia, dar pentru 4 persoane aveţi nevoie de un peşte de cca 2 kg)
1 legătură zdravănă de usturoi verde
sare marină grunjoasă, piper, ulei

1.Calcanul se curăţă făcând o incizie pe burtă (partea cu pielea albă), în zona capului. Pe acolo scoateţi tot ce este în stomac şi îl spălaţi bine. Capul se taie, la fel şi coada şi ‘dantela’ de pe margini. Se taie în bucăţi cât de cât egale, dar tineţi cont ca partea din jurul burţii va avea mai puţină carne. Va fi nevoie de un cuţit solid şi forţă.
Se şterge bine de apă, se aşezonează cu sare şi piper, se ţine la rece.
calcan f1
Pregătiţi o mămăligă şi un mujdei din usturoiul verde.
Încingeţi grătarul (aici îl folosim pe cel din fontă). Preventiv, ungeţi peştele cu puţin ulei. Presăraţi sare grunjoasă pe grătar, apoi asezaţi calcanul. Pentru că bucăţile sunt groase şi pentru ca pielea îl protejează, va avea nevoie de puţin mai mult timp pentru a se pătrunde, faţă de alt peste. Verificaţi dacă e gata cu vârful unui cuţit, cu care puteţi verifica dacă în interior carnea s-a făcut albă şi se desprinde uşor de pe oase.
calcan
Se dă la masă cu mujdei şi mămăligă (alternativ, merg şi nişte cartofi natur tăvăliţi prin pătrunjel, dar usturoiul nu poate lipsi!).
Cum ziceam, nu te intalnesti in fiecare zi cu calcanul la pescărie. Pozele astea sunt de anul trecut si vă dăm reţeta din timp, să fiţi pregătiţi:). Uitasem cât este de bun!
calcan

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Distribuie:


9 răspunsuri la Calcan la grătar cu mujdei de usturoi verde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.