Borș de crap

Dacă aveţi norocul să daţi peste un crap sălbatic, veţi vedea că e o diferenţă simţitoare faţă de crapul de crescătorie. Desigur, se simte mai întâi la preţ. Apoi, dacă ajunge în bucătărie, veţi vedea că şi gustul său merită să plătiţi ceva mai mult. Dintr-un crap mare puteţi face şi ciorbă și saramură. Aici am avut la dispoziţie un peşte de cca 1,5 kg cu care am ales să facem un borş uşurel şi parfumat.

Ingrediente pentru 6 porţii:
1 crap de 1.5 kg
1 ceapă
1 ţelina mică
1 ardei gras
1 frunza de dafin
2-3 linguri de oţet
1 legătură de pătrunjel, 1 lingură de leuştean tocat
sare, piper

1. Crapul se curată de solzi și de măruntaie, apoi se scot şi branhiile. Se spală bine. Se despică şi se obţin 2 fileuri mari, pe care le veţi tăia în cuburi.
2. Şira spinării, împreună cu coada şi capul se pun la fiert cu o lingură de sare şi 3 litri de apă. Se pun acum și frunza de dafin şi cozile de pătrunjel, legate bine cu aţă (frunzele se pun la sfârşit).

3. După ce începe să fiarbă, nu va dura mai mult de 10-15 minute până toată carnea de pe oase şi din căpățână să înceapă să se desprindă. Strecuraţi zeamă, scoateţi carnea de pe oase şi puneţi din nou la fiert. Adăugaţi ardeiul, ceapa şi ţelina tocate mărunt.
4. După 20-25 minute, când legumele au fiert, adăugaţi cuburile obţinute din fileurile de peşte. Potriviţi de sare şi piper, apoi adăugaţi oțetul (nu trebuie să acriţi zeama prea mult, doar cât să aibă puţină aciditate).
5. Lăsaţi să dea în clocot, presăraţi leuşteanul şi pătrunjelul tocat, apoi opriţi focul şi lăsaţi zeama să se odihnească. Atenţie, peştele fierbe foarte repede.
Daţi la masă cu mămăligă (rece) sau pâine de ţară, alături de ardei iute. Pentru că am strecurat zeama şi am scos carnea de pe oase, borşul nostru e uşor, limpede şi parfumat atât cât trebuie.

Poftă bună!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Distribuie:


2 răspunsuri la Borș de crap

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.