Raţă crocantă cu cartofi înăbuşiţi şi piure de mazăre

Regula cu raţa e că dacă vrei să-ţi iasă crocantă şi fragedă în acelaşi timp trebuie să alegi de fapt o răţuşcă. Şi nu de oricare, ci o rasă de carne, pentru că pe la 5-6 luni o astfel de pasăre cântăreşte deja cam 2 kilograme, are un strat frumuşel de grăsime pe sub piele şi o carne roz, mult mai puţin „aţoasă” decât al unei rate româneşti de curte. A nu se înţelege că rata noastră de ţară nu e bună, doar că nu poţi obţine acelaşi rezultat.

1.Aşadar, luaţi o astfel de răţuşca, spălaţi-o bine şi pârliti-o pe flacără. O ştergeţi bine cu un prosop, crestaţi pielea de pe piept în „romburi”, fără să tăiaţi cumva prea adânc, apoi o frecaţi generos cu sare şi piper – nimic altceva nu e nevoie. Toate bucăţile de piele care atârna şi grăsimea pe care o puteţi despride uşor se pot folosi pentru a obţine untura, care este o delicatesă în sine.

rata cu cartofi

2. Lăsaţi raţa să se odihnească astfel pregătită vreo o oră, timp în care va pregătiţi cuptorul şi ingredientele pentru garnitură. Merge bine cu varză, cartofi, fasole.
Noi am pregătit nişte cartofi înăbuşiţi cu puţin unt şi un pahar de apă, dar şi un sos gros din piure de mazăre. Acesta se obţine din 200 gr mazăre, pe care o fierbeţi şi o daţi prin blender cu o nucă de unt şi un căţel de usturoi, sare şi piper. Apa în care a fiert se foloseşte pentru a modifica consistenta sosului.
3. Raţa se dă la cuptor într-o tavă cu grill, 15 minute la 220 de grade, apoi cca o oră şi jumătate la 180 de grade. Verificaţi dacă s-a pătruns cu un obiect ascuţit, care ar trebui să intre uşor în carne. Acoperiţi rata cu o folie de plastic timp de 10-15 minute înainte să o serviţi, pentru a păstra sucurile înăuntru. Grăsimea strânsă în tavă se ţine la borcan în frigider, e minunată pentru cartofi la cuptor sau varza călită:).


Serviţi raţa fie scoasă de pe oase, pe un platou, fie în bucăţi zdravene aşezate în farfurii mari, cu cartofii şi piureul de mazăre.


Pofta buna!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Distribuie:


2 răspunsuri la Raţă crocantă cu cartofi înăbuşiţi şi piure de mazăre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.