Toamna nu trebuie să treacă fără să guşti din fabuloasa pastramă de berbecuţ, transhumata de la stânele cocoţate pe munte până la umilul nostru grătar orăşenesc. E nepretenţioasă, de vreme ce stă zile în şir învelită în sare, dar asta nu înseamnă că nu are standardele ei. Se cere a fi preparată din carne tânără de oaie şi a fi servită -obligatoriu- alături de mămăliguţă, ardei murat şi mujdei.
Carnea trebuie scursă bine de sânge şi e greu să faci asta într-un apartament, aşa că e mai bine să cumperi pastramă de la un măcelar de încredere, care are condiţiile necesare preparării sau o cumpăra la rândul lui de la producători specializaţi. Târgurile de toamnă sunt de asemenea locuri foarte indicate.
Ne-am gândit că este o reţetă numai bună pentru proiectul „Dulce Romanie„a cărei gazdă este luna aceasta prietenul Mihai şi ale lui Plăceri Simple:).
Să înceapă parada zicem !
1.Mai întâi am pregătit mămăliguţa.
2.Apoi am tăiat câteva felii dintr-o bucată frumoasă de carne, cu mult muşchi. Nu ne-am putut abţine să nu înviorăm puţin carnea cu puţin cimbrişor verde tocat, pe care îl aveam la îndemână; nu a fost o idee rea.
3. Am îndepărtat grăsimea (dar nu complet, pentru că pastramă să nu se usuce pe grătar), apoi am perpelit feliile de carne pe grătar. Restul e tăcere. Tăcerea berbecuţilor, desigur.
PS: Pentru a spăla gustul sărat, se zice că mustul, dulce şi sprinţar, e mai bun decât vinul, dar asta ţine mai mult de cutumele sezonului, decât de o teorie exactă:).
Poftă bună!
6 răspunsuri la Pastramă de berbecuţ cu mămăliguţă