Afinată

Afinata e sora mai rafinată şi mai sofisticată a mult mai popularei vişinate. Împart aceeaşi metodă de preparare şi merg la braţ în ceea ce priveşte savoarea, dar, o apreciere subiectivă, afinata are ceva în plus, o culoare mai intensă, o opacitate misterioasă care ascunde acel „je ne sais quoi „.
Afinele au şi avantajul că se găsesc în piaţă atât vara cât şi toamna, spre deosebire de vişine. Am început să preparăm afinata de aici pe la începutul lui august şi acum ne putem bucura deja de ea.

Afinata

Reţeta pentru 5 litri

2 kg afine de pădure
400 gr zahăr brun, nerafinat
4 kg votcă de calitate sau ţuică (noi am folosit ţuică de prune, alcoolul din fructe este mai prietenos)
1 păstaie de vanilie
2 beţe de scorţişoară

1.Într-o damigeană de sticlă se pun la macerat afinele spălate şi scurse bine de apă, împreună cu zahărul, beţele de scorţisoară şi păstaia de vanilie, despicată pe lung. Se astupă bine şi se pune la păstrare timp de 2 săptămâni, agitând la 3-4 zile damigeana.
2.După ce s-au scurs cele doua saptamâni, turnaţi alcoolul şi lăsaţi licoarea în pace timp de o lună, măcar.Greu,nu-i aşa?:)) Veti obţine o bautură închisă la culoare, consistentă şi minunat de aromată. Si, cel mai important, cat se poate de naturală.
3.Se trage în sticlă şi se serveste rece, ca aperitiv.

Vă dorim o zi cât mai aromată!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Distribuie:


8 răspunsuri la Afinată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.