Creveţi în crustă crocantă cu sos de usturoi copt şi chili

Vă puteţi gândi la reţeta asta ca la un aperitiv, sau puteţi să fiti ceva mai darnici(e) şi să pregătiţi mai mulţi creveţi, cât pentru o masă în sine. În acelaşi aluat puteţi prăji şi inele de calamari sau legume.

creveti pane

Ingrediente:
200 g creveţi “tiger” cruzi sau prefierti, decorticaţi (se îndepărtează şi vinişoara neagră de pe spate)
ulei pentru prăjit
½ ceaşcă de faină
½ ceaşca pesmet
Pentru aluat:
-2 linguri faina
-1 lingura mălai
-1 ou
-un vârf de cuţit praf de copt
-bere, sare, piper
Pentru sos:
-o căpăţâna usturoi
-1 /2 linguriţa chili tocat
-ulei de măsline, apă minerală, sare

1. Preparaţi aluatul cu minim o oră înainte. Oul se bate cu sare, se adăugă treptat faină, mălai şi apoi praful de copt. Se incoroporeaza bere, cât să devină o pastă de consistenta maionezei. Bateţi bine cu telul, presăraţi piper şi lăsaţi-l într-un bol la rece până vă apucaţi de prăjit.

2. Pentru sos, tăiaţi capătul cu rădăcini al căpăţânii de usturoi, fără să scoateţi căţeii din coajă. Puneţi căpăţâna de usturoi în cuptor la 180 grade, cca 20 de minute, până devine moale. Scoateţi căţeii din coajă (vor ieşi printr-o simplă apăsare) şi frecaţi-i într-un mojar cu chili şi sare. Incorporaţi uleiul treptat, cam o lingură, până obţineţi o cremă galben-roşiatică, pe care o subţiaţi –sau nu- după gust cu apă minerală.
3. Încingeţi ulei într-o cratiţă adâncă, preferabil un ceaun sau o tigaie wok.
Pe un platou, amestecaţi faina cu pesmetul şi un vârf de sare. Creveţii se dau prin acest amestec, se scutură bine, apoi prin aluatul pregătit în avans şi se prăjesc 1-2 minute, până devin aurii la culoare şi crusta e crocantă uniform. E important să nu prăjiţi mai mult de 3-4 bucăţi în acelaşi timp şi să nu-i ţineţi în ulei mai mult decât e cazul, pentru că se vor usca şi îşi vor pierde savoarea. Se scurg de ulei pe pat de şerveţele şi se dau la masa pe o farfurie preîncălzită, cu sosul de usturoi copt.
Se acompaniază excelent cu o bere rece.

creveti pane

Poftă bună!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Distribuie:


18 răspunsuri la Creveţi în crustă crocantă cu sos de usturoi copt şi chili

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.