Rasol a la Pastorel

Astăzi este sărbătoarea naţională a tuturor românilor! La mulţi ani România!
Pentru o asemenea zi, vă propunem un preparat tare drag nouă + o frumoasă poveste.♥

Povestea începe aşa: ne aflam în maşină, într-o excursie de weekend. Printre cd-uri aveam şi audiobookurile cu reţetele lui Pastorel, în lectura lui Valentin Uritescu, şi am ales unul dintre ele, la întâmplare. S-a întâmplat să fie Vol.4, cel care conţine reţeta de rasol. Deşi aveam mâncare din belşug şi ne-am pregătit propriile bunătăţi, tot weekendul ne-am gândit la delicioasa fiertura povestită cu lux de amănunte care îţi lasă gura apă.

Aşa că am plănuit ca în cel mai scurt timp să o încercăm şi noi; ocazia a fost o cină cu familie şi prieteni, după cum urmează:

1.Mai întâi am făcut un drum la o măcelărie mai acătării, de unde am cumpărat o frumuseţe de antricot dezosat, rulat şi legat frumos, provenind de la o vită tânără, cca 1,7 kg (6-8portii). Mergea la fel de bine o bucată cu os plin de măduvă, dar nu aveau în acel moment (rămâne pentru o altă dată). Nu am adăugat o altă bucată de carne, mai grasă, cum se recomanda- am zis să fie mai light- oricum antricotul avea propria grăsime, suficientă.


2.Am fiert bucata de carne într-o cratiţă în care am adăugat 2 morcovi româneşti zdraveni, o ceapă mare, 2 căţei de usturoi, un buchet de verdeţuri şi câteva tulpini de ţelina, plus cca 3 litri de apă, cât să acopere carnea cu măcar 1 cm. Am pus şi ½ lingura de piper boabe şi 1 frunza de dafin (reţeta cerea şi cuişoare, dar noi nu am pus, voi puteţi pune).

3.După 3 ore de fiert, timp în care am îndepărtat constant spuma ridicată la suprafaţă, am scos carnea într-o crăticioara mai mică, am strecurat supă de orice impurităţi, am dat legumele şi verdeţuri la o parte şi am aşteptat vizita musafirilor.

rasol de vita a la Pastorel

4.În timp ce lumea socializa, am pus carnea la loc pe foc potrivit, împreună cu o parte din supa strecurată, un pahar de vin şi un păhărel de rachiu. A fiert aşa vreo 2 ore, timp în care am mai completat lichidul cu supa (atenţie, fiecare bucată de carne fierbe în legea ei, în funcţie de provenienţă). Sare puneţi doar la sfârşit, ca şi în cazul fripturilor.

5.Am servit carnea tăiată în felii de cca 7-8 mm, care s-au desfăcut în bucăţi cu consistenta diferită. Grăsimea a devenit cleioasă, ne-am luptat pentru ea! La garnitura am servit legume julienne (morcov, ţelina, păstarnac, ceapă verde, dovlecel), fierte puţin în zeama de carne, precum şi un carpaccio de sfeclă roşie cu hrean. Din legumele care au însoţit rasolul în prima parte a fierberii am făcut un sos, transformându-le intr- o pastă pe care am călit-o în unt, iar apoi am adăugat şi câteva linguriţe de muştar cu hrean şi o ceaşcă de supă, mestecând continuu, până a devenit cremos.
E o idee foarte bună pentru o cină rafinată, fără să fie neapărat şi pretenţioasă. Încercaţi-o la masa de duminică, acompaniata de romanţe vechi. Şi nu uitaţi să închinaţi un pahar şi pentru boemul gurmand Păstorel.


Poftă bună!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Distribuie:


8 răspunsuri la Rasol a la Pastorel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.