Zacuscă cu ciuperci

Vrem nu vrem toamna/iarna se apropie aşa că ne-am apucat să pregătim cămara şi am ales să începem cu o reţetă din categoria zacuştilor…de data aceasta cu ciuperci.
Chiar dacă este o reţetă mai laborioasă,vă asigurăm că merită efortul!

Ingrediente:
4 kg gogoşari
3 kg ceapă
4 kg roşii
2 kg ardei capia
3 kg vinete
3 kg ciuperci (champignons, ghebe, pleurotus, ce preferaţi)
+ cimbru sau oregano uscat, foi de dafin, 1 lingură piper boabe, 2 linguri de boia dulce, 2 ardei iuţi (opţional), sare, 2 linguri de zahăr brun, o căpăţână mare de usturoi, 1, litri de ulei (preferabil de măsline)

1. Se coc vinetele, ardeii, roşiile. Se scot pieliţele şi seminţele. Se toacă ceapa şi gogosarii.

2. Se căleşte ceapa, apoi se adaugă gogoşarii şi se pune sare.

3. Vinetele se toacă sau se pasează în blender, la fel şi ardeiul (e important ca legumele să îşi păstreze textura, să nu devină o pastă). Se adaugă în cratiţă, apoi se adaugă toate condimentele şi se călesc pentru aproximativ 1 oră.

4.Se taie ciupercile, mai mărunt sau mai mare, cum vreţi. Se adaugă şi se lasă să fiarbă molcom 30 de minute, apoi se pun roşiile date pe răzătoare şi scurse.Se lasă pe foc până se evaporă lichidul şi pasta este bine închegată (minim 40 de minute).

5.Puneţi în borcane sterilizate, turnaţi un strat de ulei deasupra şi daţi la cuptor într-o tavă cu apă pentru 15 minute. Puneţi capacul cât sunt încă fierbinţi borcanele.

Se serveşte rece, pe pâine prăjită şi stropită bine cu ulei de măsline extravirgin.

Spor la treabă şi poftă bună!
PS:Cum staţi cu pregătirile,cum arată cămara voastră?:)

Comentarii de pe Facebook

Print Friendly

Distribuie:


5 răspunsuri la Zacuscă cu ciuperci

  1. Dana

    Delicioasa si mai ales hranitoare zacusca asta. Pacat ca anul asta nu prea sunt ciuperci…ma refer la alea de padure.
    Fetelor nu stiu de ce daca vreau sa las vreun comentariu trebuie sa-mi sterg linkul cu adresa blogului meu ca altfel nu vrea sa-l ia.
    Va pup.

  2. Zacusca cu ciuperci ptr mine e cea mai gustoasa !!! 😉

  3. Pete Barbu

    anul asta e o abundenta de morcovi la mine in gradina,asa ca fac zacusca de morcovi …am facut o tura de proba,sa vad cum reactioneaza familia si am primit unda verde 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *