Zacuscă cu ciuperci II

Zacusca cu ciuperci făcută în casă nu se compară cu nimic. Prepararea îţi ia ceva timp, dar o vei avea peste iarnă la îndemână, oricând îţi va fi poftă de ceva bun. E o masă în sine, servită cu pâine ţărănească şi câteva murături. Şi, la o adică, se poate folosi şi ca sos pentru paste sau orez. Să încercaţi!

zacusca cu cipuerci

Ingrediente: (8 borcane x800 gr, 10 borcane x400 gr)
4 kg gogoşari
3 kg ceapă
4 kg roşii
2 kg ardei capia
3 kg vinete
4 kg ciuperci
1 kg morcov (dacă vă place)
Câţiva ardei iuţi, după gust + cimbru sau oregano uscat, foi de dafin, 1 lingură piper boabe, 2 linguri de boia dulce, 100 gr zahăr nerafinat, sare, o căpăţână mare de usturoi, 1,5 litri ulei de măsline

Aveţi nevoie de o cratiţă încăpătoare, de cca 20 de litri (a noastră are 18).
1.Se coc vinetele pe plită, se curată şi se lasă la scurs cu sare, pe un fund de lemn sau într-o strecurătoare de plastic (în contact cu metalul oxidează şi devin amare).
2. Gogoşarii, ardeii, ceapă, roşiile şi usturoiul se coc în cuptor. Astfel se vor intensifica aromele şi veţi obţine acel gust delicios, de copt, pe care zacusca din comerţ nu-l poate imita.
3. Am folosit robotul de bucătărie pentru a toca separat toate legumele cât mai fin.În acest fel am reuşit să facem o zacuscă mai fină decât cea de anul trecut şi cei care au gustat-o spun că e chiar mai bună. Am călit întâi ceapa în 500 ml ulei, apoi am adăugat jumătate din cantitatea de ciuperci, de asemenea tocate mărunt cu robotul. Am tăiat cu cuţitul restul de ciuperci, astfel încât să avem şi bucăţi mai mari în zacuscă, apoi le-am adăugat în cratiţă. Când s-a evaporat lichidul ciupercilor, am pus morcovul ras, după care am adăugat gogoşarii şi ardeii transformaţi într-o pastă grosieră cu ajutorul robotului. Am pus apoi şi roşiile tocate, bine scurse, împreună cu zahărul şi condimentele. Lăsaţi să fiarbă molcom vreo 30 de minute.
4.În acest timp, am folosit lama de plastic a robotului pentru a toca vinetele. Desigur, se poate folosi metoda tradiţională, cu fund si satâr de lemn, dar durează mai mult sa obţii acel aspect cremos. Am pus vinetele, am pus si usturoiul copt si mărunt, am adăugat si câţiva ardei iuţi, tocaţi fin. apoi am potrivit de sare si am lăsat cratiţa pe foc mic inca vreo 40 de minute, pana ce toate aromele s-au îmbinat.
5. Am pus zacusca in borcane sterilizate, am pus un strat de ulei de măsline (cca 1 cm) deasupra si am lăsat recipientele la cuptor, într-o tavă cu apă, la foc mic, timp de 15 minute. Le-am scos cu grijă şi le-am pus capace (sterilizate şi ele).

Poftă bună !

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly

Distribuie:


8 răspunsuri la Zacuscă cu ciuperci II

  1. DiaMar bucataria galbena

    Este super buna.Eu iubesc ciupercile.Pupici!

  2. super delicioasa! Ador ciupercile 😉
    Va pup cu drag!

  3. Zacusca cu ciuperci e preferata noastra ! pupam si noi Emily:)

  4. Sa inteleg ca zacusca cu ciuperci I a disparut deja ? :);) Nici nu ma mir , e cea mai grozava dintre toate , iar mie imi pare rau ca nu am facut o cantitate mai mare !!! 🙁
    PS.Ce culoare frumoasa are !!

  5. Isabella Fluturas

    Salve! Eu as vrea sa gatesc aceasta zacusca,insa in cantitati mult mai mici. As dori sa imi spuneti daca se poate cantitatile pentru circa trei borcane de 400 de grame. In special cantitatea de ceapa si ulei, imi doresc foarta mult sa imi iasa. Multumesc mult.

    • Sisters' Kitchen

      Buna Isabela,Iti dam cantitati aprox pt ca nu am facut cantitati asa mici pana acum,asadar:
      300 gr gogosari,500 gr ceapa,300 gr rosii,1 kg ardei,700 gr ciuperci,1,5 kg vinete,4-5 morcovi ,1 ardei iute,ulei 300 gr-350 gr.

      Spor, sa ne spui cum a iesit:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *