Pulpa de curcan la cuptor

Ne-am gandit la aceasta reteta ca la o alternativa la pulpa de miel la cuptor, pentru cei care nu se dau in vant dupa carnea de oaie. Bucata pe care am folosit-o provine de la un curcan urias, de aproape 10 kg. Poate fi piesa centrala a unei mese festive, cum este cea de Pasti, sau o alta ocazie deosebita. Carnea este suficienta pentru 6 persoane.
Pentru a o aroma am folosit verdeturi de sezon: leurda, usturoi si ceapa verde.
pulpa de curcan la cuptor
Ingrediente:
O pulpa superioara de curcan mare , cu os (cca 2 kg)
1 legatura ceapa verde
1 legatura de leurda
1 legatura usturoi verde
50 gr unt
1 pahar de vin rosu sec (pentru sos)
Ulei de masline, sare, piper

1.Verdeturile se taie marunt si se amesteca cu unt, 1/2 lingurita sare si un varf de piper pana formeaza o pasta. Cu aceasta vom umple pielea, cum am facut aici (link la reteta de curcan cu crusta de verdeturi).
2.Se asezoneaza la exterior cu ulei de masline, sare si piper, apoi se inveleste cu folie de aluminiu (sau de copt) si se da la cuptor la 150 grade pentru 2 ore. In acest timp puteti pregati o garnitura, cum ar fi niste cartofi noi cu unt si marar.
3.Dupa cele doua ore, carnea ar trebui sa fie bine patrunsa, dar e mai bine sa verificati folosind un obiect ascutit: ar trebui sa patrunda usor. Daca mai e nevoie, mai lasati carnea inca 30 de minute, tot in folie.
4.Se scoate folia, se scurg sucurile stranse in tava intr-o craticioara, se stropeste carnea cu acestea, dupa care se reintroduce in cuptor pentru alte 20 de minute, la 180 de grade. Ceea ce ne dorim este o crusta crocanta, apetisanta.
5.Din sucurile ramase se poate face un sos simplu: se indeparteaza grasimea, se adauga vinul rosu si se reduce. Se adauga putin unt, pentru o consistenta mai cremoasa, se gusta si daca e nevoie se mai condimenteaza.
Inainte sa o serviti, lasati carnea sa se odihneasca macar 15 minute.
Arata impresionant, iar aromele sunt pe masura. Un vin bun ar fi un cabernet cu 2-3 ani vechime sau chiar mai mult – noblesse oblige…

Paste Fericit!

CU drag,
Georgiana si Iolanda

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly

Distribuie:


2 răspunsuri la Pulpa de curcan la cuptor

  1. Yummy, iti vine sa musti din poza! Perfecta pentru masa de sarbatoare. Paste fericit va doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *