Frigărui de vită şi oaie cu linte şi sos de usturoi picant

Ştim, sunt mulţi cei ce ţin post. Sunt mulţi şi cei care, indiferent de motive, nu ţin post, după cum există şi cei care indiferent cât sunt de religioşi sau nu, aleg oricum să nu consume carne. Bravo lor, această reţetă nu-i va interesa prea mult. Nu vrem să supărăm pe nimeni, dar acesta este un site cu reţete pentru (aproape) toate gusturile şi regimurile alimentare.

* Acestea fiind spuse, sperăm că aceste frigărui vă vor înţepa cât se poate de plăcut.

1420651_10202712495513247_1990474697_n

Ingrediente pt frigărui (ies vreo 12 bucăţi, 6 porţii)

400 gr carne vită, mai grasă
200 gr carne berbecuţ, pulpa preferabil
1 linguriţă cimbru măcinat
1 linguriţă coriandru măcinat
1 linguriţă ienibahar măcinat
1 linguriţă piper măcinat
1 linguriţă de boia dulce
o ceaşcă de supă de oase de vită sau apă caldă
4 căţei de usturoi, zdrobiţi şi mărunţiţi bine
sare de mare

* Opţional se poate frăgezi cu 1/2 linguriţă bicarbonat dizolvat în apă sau supa amintită

Mâncărica de linte:

O cană de linte roşie
1 ceapă mică tocată fin
1 frunza dafin
Ulei de măsline
Apă
Sosul de usturoi copt:
2 căpăţâni de usturoi
1 linguriţă de pastă de ardei
sare
ulei de măsline

1. V-aţi prins, frigăruile astea seamănă cu micii. La fel de bine seamănă cu anumite variante de kebab şi cevapcici. Carnea se trece prin maşina de tocat cu toate condimentele şi usturoiul. Se face pasta prin frământare şi se amestecă cu supa/apă caldă, plus bicarbonat dacă folosiţi.Se dă la rece minim o oră, să se combine aromele.

2. Se prepară sosul: cele două căpăţâni de usturoi se dau la cuptor acoperite cu hârtie de copt, la foc mic, cca 30 de min. Când se inmoaie se scoate din coajă şi se freacă cu sare şi ulei de măsline până devine cremos, apoi se adăugă şi pastă de ardei. Se subţiază cu apa dacă e nevoie.

3. Mâncarea de linte începe într-o crăticioara în care călim ceapă în ulei de măsline. Se adăugă lintea spălată, dafinul şi apoi câte un pic de apă, în timp ce amestecăm. Vrem să absoarbă doar atât cât trebuie, ca un risotto. Când e gata se stropeşte cu puţin ulei de
măsline şi se lasă la cald. Durează cca 15 min.

4. Se încinge grătarul. Se formează frigăruile pe beţe de bambus ţinute în apă. Exact ca la mici, e uşor să manevraţi pasta de carne dacă vă umeziţi palmele înainte. Se frig cca 10 minute, până când se scurge grăsimea din ele, dar trebuie să fie încă suculente.

Serviţi cu linte şi sosul de usturoi pentru care e bine să aveţi la îndemână şi nişte lipie caldă, nu am vrea să se risipească.

1420651_10202712495513247_1990474697_n

Pofta buna!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly

Distribuie:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *