Calamar fript cu orez negru si legume la wok

În primul rând, ne pare rău că nu avem mai multe poze, să ilustrăm reţeta de la început la farfurie, dar sigur o vom repeta şi facem atunci.
Până una-alta, cum se curăţă un calamar vedeţi aici.
Cel pregătit de noi a venit din Grecia şi cântărea cam 250 de grame, absolut suficient pentru o porţie.
Orezul negru conţine mulţi antioxidanţi şi este o considerat un super-aliment. Când îl găsiţi la raft, nu ezitaţi să-l puneţi în coş.
Nu în ultimul rând, vă sfătuim să încercaţi reţeta asta în post, nu e nevoie de dezlegare!

calamar fript

Ingrediente (2 portii):
2 bucăţi calamar a câte 250 gr, preferabil proaspăt
O ceaşcă de orez
Legume pentru wok: morcovi, ardei, ceapă verde, ce aveţi la îndemână
Ulei de floarea soarelui de bună calitate (puteţi folosi şi ulei de măsline)
Un căţel de usturoi
O lingură de pătrunjel
Sare, piper

Mod de preparare:

1. Se curăţă calamarul, se crestează (există mai multe variante, am ales-o pe cea care are ca rezultat un “acordeon”), se pune la marinat cu usturoiul zdrobit şi puţin ulei. Se ţine la rece 30 de minute.
2. Orezul se fierbe cu 2 ceşti de apă, un vârf de sare şi o lingură de ulei. Dacă mai e nevoie, mai adăugaţi lichid priligy tm. Dacă aveţi, puteţi înlocui apa cu supă de legume, va fi mai gustos. Orezul negru fierbe mai lent decât orezul comun şi bobul rămâne ferm, cu o consistenţă asemănătoare cu arpacaşul. Are o aromă de nucă, foarte specială. Când e gata (cca 25 de minute), potriviţi de sare şi piper şi lăsaţi-l la cald.
3. Pregătiţi legumele de wok: se curăţa şi se taie în bastonaşe de dimensiuni egale.
4. Încingeţi o plită de fontă sau o tigaie solidă. Scoateţi calamarul din marinada, asezonaţi-l cu sare şi piper.
5. Când plita e fierbinte, mai întâi aşezaţi tubul de calamar, care e mai gros, apoi tentaculele, care sunt mai fragile. Se frig până se rumenesc uşor pe ambele părţi, dar nu trebuie să se ardă sau să se usuce. Focul trebuie să fie rapid, astfel încât să nu ţineţi calamarul pe plită mai mult de 2-3 minute, altfel nu va mai fi fraged.
6. În paralel se călesc legumele într-un wok sau o tigaie încinsă cu puţin ulei.
Sincronizarea e importantă, în momentul în care luaţi calamarul de pe plită trebuie să aveţi şi legumele gata. Se servesc cu orezul negru şi se presară pătrunjel (sau coriandru, dacă vă place).
Cum spuneam, delicatesă asta e acceptată şi în post.

Poftă bună!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly

Distribuie:


5 răspunsuri la Calamar fript cu orez negru si legume la wok

  1. orez negru..yammy! ca sa vezi coincidenta..si eu am postat ieri orez negru, dar e ceva dulce 🙂

  2. arata foarte bine. felicitari!

  3. Sunt fan fructe de mare. Arata senzational, servesc si eu o portie. ;;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *