Orez „Mare şi Munte”

Este o reţetă care aminteşte de faimoasa “paella”, dar în acest caz majoritatea ingredientelor sunt de origine autohtonă (fac excepţie creveţii, desigur). Chifteluţele de şalău pe care le-am adăugat au fost pregătite în avans şi congelate; puteţi folosi orice peşte vă este la îndemână: crap, ştiucă, somon, cod, etc.


Ingrediente:

  • 250 gr orez
  • 1 piept de pui, preferabil de ţară
  • 200 gr creveti cruzi, decorticaţi
  • 1 mână de păstăi de fasole verde (poate fi şi congelată)
  • 1 ardei gras tocat
  • 1 ceapă de mărime potrivită, tocată
  • 2 căţei de usturoi, opţional
  • jumătate de ceaşcă pastă de roşii
  • câteva chiftele de peşte (în acest caz am folosit şalău)
  • ulei de măsline
  • 500 ml supă de pui sau de legume
  • şofran, dacă aveţi
  • boia dulce, sare, piper

Preparare:

  1. Pieptul de pui se taie în bucăţi mari, se condimentează cu boia, sare şi piper. Se rumeneşte frumos în ulei de măsline, apoi se transferă într-un vas cu capac şi se ţine la cald.


  1. Orezul se spală şi se scurge bine de apă. Căliţi într-o tigaie mai mare ceapa tocată fin, cu o lingură de ulei de măsline – adăugaţi acum şi usturoiul mărunţit, dacă folosiţi. După 1 minut, adăugaţi ardeiul tocat şi amestecaţi; dacă e nevoie, mai adăugaţi ulei de măsline. După alte două minute, puneţi păstăile, căliţi totul la foc rapid şi adăugaţi pasta de roşii.




  1. Când lichidele s-au evaporat, adăugaţi orezul, astfel încât să se combine cât mai bine cu legumele. Focul trebuie să fie potrivit, de aici încolo.
  2. Adăugaţi treptat supa caldă, pe măsură ce se absoarbe. E important să nu-l amestecaţi prea des, pentru a lăsa amidonul să lege toate sucurile delicioase din tigaie; consistenţa trebuie să fie cremoasă.

  1. Spre final, adăugaţi şofranul, care îşi va împrăştia mai bine aroma dacă îl amestecaţi cu două linguri de supă caldă.
  2. E momentul să adăugaţi chifteluţele, urmate de creveţi. Acoperiţi tigaia cu un capac, lăsând aromele să se combine 3-4 minute. Se serveşte imediat, aburind.


Poftă bună!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly

Distribuie:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *