Lup de mare la gratar si paella cu creveti

Poate că sunt de vină şederile în Spania şi mesele savuroase pe plajă, cu valurile care mângâie nisipul, carafele cu sangria şi aroma usturoiului călit în ulei de măsline. Poate că toate aceste elemente puse laolaltă se transformă într-o vrajă. Nu ştim, dar cert este că astea sunt momente pe care vrei să le retrăieşti şi gusturi de care nu te mai poţi despărţi.
În Bucureşti recompunem reţetele cu ce avem la îndemână şi, chiar dacă nu găsim aici varietatea unui mercado, ne putem descurca totuşi cu mai puţin. Am folosit creveţi congelaţi pentru paella, de exemplu, dar am compensat cu şofran autentic şi peştele cât se poate de proaspăt servit alături.

lup de mare la gratar

Ingrediente (2 porţii)

2 bucăţi lup de mare (cca 350 gr fiecare)
pentru paella:
-100 gr orez cu bob rotund
-legume pentru sofrito: 1 căţel usturoi, ceapă, ardei gras, roşie
-1 morcov
câteva păstăi fasole verde congelată
-8 creveţi, proaspeţi sau congelaţi, curăţaţi
câteva fire de şofran
-400 ml supă de legume (sau apă)
– ulei de maline, sare de mare, piper

1. Peştele se curată, se spală, se ţine la rece. Se poate fileta, dar e mai gustos dacă îl preparaţi întreg.

lup de mare la gratar

2. Spălaţi orezul şi lăsaţi-l la scurs.
Folosiţi o paella (tigaia specială) sau o tigaie cu diametru mai mare (28-32 cm).
3. Pregătiţi sofrito, bază pentru orice paella care se respectă: căliţi usturoiul, ceapă, ardeiul şi roşia în ulei de măsline. Asezonaţi. Când sosul este gata, adăugaţi morcovul tăiat în bucăţi mari şi păstăile de fasole, căliţi-le un minut. Adăugaţi orezul, amestecaţi cu blândeţe până ce orezul este îmbrăcat în sos.
4. Incorporaţi treptat supa de legume sau apă, amestecând cât mai puţin. Presăraţi şofranul dacă aveţi, dacă nu, puteţi pune 1/2 linguriţă de turmeric. Focul trebuie să fie blând, să nu se ardă orezul. Gustaţi, verificaţi dacă mai e nevoie de sare şi piper.
5. Într-o tigaie separată, trageţi la tigaie creveţii în puţin ulei de măsline, până prind puţină culoare, apoi îi aşezaţi deasupra în tigaia cu orez. Opriţi focul când orezul este încă al dente şi mai este încă puţin lichid care nu a fost absorbit. Dacă tigaia este bună pentru aşa ceva, daţi la cuptor la foc mic. Alternativ, păstraţi tigaia undeva la cald, acoperită.

6. Peştele se prepară ca aici.

La aşa cină este bun un vin alb sec, eventual un riesling, dar noi am încercat un pinot noir tânăr şi străveziu şi nu s-a supărat nimeni.

* Vom reveni cu reţete de sofrito, care poate fi preparat în avans şi păstrat în borcane până când este nevoie.

lup de mare la gratar

Poftă bună!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly

Distribuie:


4 răspunsuri la Lup de mare la gratar si paella cu creveti

  1. unde ati gasit lup de mare? eu salivez deja de pofta! 😀

    pup mult!

  2. Suna tare bine! Mie imi place pestele asta!

  3. Cristina, cum sa nu iti placa asa ceva?:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *