Gem de căpşune

Când preţul căpşunelor scade, e momentul în care ne facem toate poftele. Reţeta asta de gem nu este cea clasică, pentru gemul păstrat în cămară luni de zile. Este o variantă rapidă de gem, cu un conţinut scăzut de zahăr, dulce-acrişor, pentru dimineţile de vară. În copilărie era nelipsit gemul de căpsune la noi in casă (pe lângă cel de vişine,caise,etc) şi tinem minte că, atunci când mergeam în vizită la cineva era servit pe o farfurioară alături de un pahar de apă. Oare mai există bunicuţe, mătuşi la care găseşti aşa răsfăţ?:)
gem de capsuni

Ingrediente (3 borcane)

1 kg căpsune româneşti
250 g zahăr alb
100 gr zahăr de palmier, nerafinat (sau melasă)
100 ml Stroh (aici am folosit rom Stroh Jagertee)
1 lingură de zeamă de lămâie

1.Spălaţi bine căpşunele (pot fi ţinute jumătate de oră în apă în prealabil). Se lasă întregi sau se taie în jumătăţi.
gem1
gem2
2.Se pun căpşunele într-o cratiţă solidă împreună cu zahărul şi se fierb pe foc mic 20 de minute. Se adaugă Stroh-ul (băutura tare care are 80% alcool), zeama de lămâie şi se ţine pe foc până ce gemul se leagă şi scade la o consistenţă cleioasă . Atât, aşa vrem să rămână, să se simta incă puternic gustul căpsunelor.
3.Se toarnă în borcane sterilizate şi preîncălzite in cuptor. Il folosim şi la prăjituri sau tarte.
gem 3
gem 5

Enjoy!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly

Distribuie:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *