Terină rustică cu jambon şi verdeţuri

Reţetă bună pentru iarnă, când organismul ne cere câteva calorii în plus, iar proteinele şi grăsimile sunt mai uşor de asimilat. Este şi o reţetă de atmosferă, rustică, cu arome puternice. Există numeroase versiuni, cu carne de porc, pasăre sau vânat, care se prepară –în mare- cam la fel. Se păstrează bine la frigider zile în şir.

Ingrediente:
1 ciolan de porc (rasol)–cca 1kg
200 gr ficat de porc
250 gr carne tocată de porc
125 gr slănină afumată
1 ceapă
1 lingură de untură/unt – plus ceva pentru uns vasul de cuptor
½ linguriţă nucşoară măcinată
1 linguriţă cimbru
1 lingură de mărar
2 căţei mari de usturoi
O ceaşcă de smântână grasă
1 păhărel de coniac
Sare, piper

1.Se fierbe ciolanul până iese carnea de pe os – zeama se poate folosi pentru alte reţete.
2.Carnea se scoate în fâşii şi se dă deoparte. Curăţaţi bine ficatul si spălaţi-l, apoi lăsaţi-l să se scurgă şi tocaţi-l în cuburi mari.
3. Încigeţi untura şi prăjiţi ficatul, doar atât cât să prindă o crustă frumoasă, după care adăugaţi şi ceapa tocată. Stropiţi cu coniac şi flambaţi (dacă aveţi experienţă si nu vă expuneţi la riscuri!), sau lăsaţi încă puţin tigaia pe foc până se evaporă alcoolul.
4.Treceţi ficatul şi ceapa prin maşina de tocat, grosier. Tocaţi slănina cu satârul în cubuleţe.
5.Toate ingredientele, mai puţin jambonul, se amestecă într-un castron încăpător, se condimentează cu nucşoară, sare şi piper, apoi se frământă bine.
6.Ungeţi vasul de cuptor cu grăsime(pot fi mai multe, dimensiunea nu are importanţă). Dacă aveţi nişte piept gras, afumat, puteţi tapeta vasul, dar la fel de bine puteţi decora cu fâşii de slănină pe deasupra, la sfârşit. Se aşază un strat de compoziţie, apoi bucăţile de jambon, după care din nou compoziţie.

7.Presaţi bine şi puneţi un capac deasupra. Puneţi vasul într-o tavă cu apă, la cuptor (bain-marie), timp de o oră la 150 de grade. E gata când compoziţia pare să se desprindă de pe pereţii vasului şi s-a rumenit frumos. Se lasă la răcit şi se ţine 24 de ore în frigider, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Se poate servi ca atare, în forma respectivă, sau se răstoarnă pe un tocător. Nu trebuie să lipsească cornişonii murati şi pâinea de ţară, crocantă.

Poftă bună!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly

Distribuie:


8 răspunsuri la Terină rustică cu jambon şi verdeţuri

  1. Ce bine arata!!! As vrea si eu o feliuta…

  2. Și eu sunt de aceeași părere. Din păcate nu am făcut niciodată terină.

  3. uuuuu de cand aveam in plan sa fac o terina! a voastra arata fabulos si deja mi-a facut pofta! m-a mobilizat sa ma apuc si eu de una 😀

    va pup cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *