Caracatiţă la grătar cu cartofi copţi

Pe cât de înfricoşătoare şi misterioasă , pe atât de delicioasă: caracatiţa. Zona Mediteranei abundă de preparate care te pot face să-ţi lingi degetele şi, dacă reusiţi să daţi de o pescărie de incredere, le poţi încerca şi acasă. Aveam o caracatiţă de cca 1,6 kg, congelată, din care am pregătit două reţete absolute fabuloase: caracatiţă la grătar (cea de faţă) şi caracatiţă la cuptor (o postare viitoare).

Ingrediente (patru porţii, ca aperitiv)
4 tentacule provenind de la o caracatiţă de minim 1,5 kg
Ulei de măsline
O foaie dafin
1 pahar de vin alb sau roşu, sec
600 gr cartofi
Piper negru proaspăt macinat, sare marină

1.Dacă începeţi cu o caracatiţă întreagă, decongelaţi-o, apoi spălaţi-o bine şi lăsaţi-o la scurs. E cu totul altceva dacă e vorba de o caracatiţă proaspată, fiind obligatorii etapele de curăţire şi frăgezire; în cazul celei congelate s-a ocupat cineva de asta, din fericire.

Caracatita la gratar cu cartofi copti
2.Tăiaţi tentaculele cu o foarfecă de bucătarie (sau cu un cuţit, dacă nu aveţi). Indepărtaţi orificiul negru al sacului de cerneală, nu arată deloc apetisant în farfurie şi nu e mare pierdere. Capul şi corpul le păstraţi pentru reţeta “la cuptor”. Cele 4 tentacule ce vor ajunge pe grătar trebuie puse la fiert în apă cât să le acopere şi un pahar de vin, impreună cu frunza de dafin. Retineţi că nu e nevoie de sare, moluşca aceasta a stat suficient în apă sărată pană să ajungă în bucătărie. O fierbeţi cca 60 de minute, pana se fragezeşte, dar nu mai mult.
Caracatita la gratar cu cartofi copti

Cartofii se curată, se taie în cuburi sau se lasă întregi, cum preferaţi. Se stropesc generos cu ulei de măsline, se dau cu sare marină şi se macină piper deasupra . Se pun la cuptor, dar aveţi grijă să se patrundă bine, să fie mai degrabă moi decat crocanţi.
După ce au fiert, tentaculele de caracatită se scurg pe un fund de lemn, se ung bine cu ulei de măsline si se perpelesc rapid pe grătarul bine încins, nu mai mult de 3-4 minute.
Caracatita la gratar cu cartofi copti
Caracatita la gratar
Aranjati cartofii pe un platou, presărati boia cât vă place şi plasati tentaculele in mijloc, tăiate în rondele. Stropiţi cu ulei şi lămâie. Dacă aveţi timp, preparaţi şi un sos alioli sau orice sos cu usturoi vă place.
Neapărat, să aveţi si un pahar de vin alături, alb sau rosu, doar să fie unul bun si sec, altfel se supară caracatiţa!

Poftă bună!

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Distribuie:


14 răspunsuri la Caracatiţă la grătar cu cartofi copţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.