Mucenici muntenesti

Cu o întârziere de câteva zile apar şi reţetele noastre de mucenici… timpul, bată-l vină! Azi prima reţetă, mâine cea de-a doua. Cui nu-i plac mucenicii? Fie ei munteneşti sau moldoveneşti, cert este că pe 9 martie s-a celebrat Sărbătoarea celor 40 de Mucenici… şi a celor 40 de pahare de vin.:) Azi vă prezentăm varianta mucenicilor munteneşti, cea cu care am crescut noi. Ne aducem aminte cu drag cum mama pregătea mucenici, iar noi dădeam târcoale cratiţei:)).
Să fim din nou copii!

mucenici muntenesti

Ingrediente aluat: 4 porţii
500 grame făină
240 ml apă caldă
Sare
Pentru zeamă:
2 litri apă, sare, coaja rasă de lămâie, zahăr sau miere, nucă tocată, scorţişoară, rom/vanilie (opţional)

Mod de preparare:
1. Se face un aluat din ingredientele de mai sus, se împarte aluatul în două şi se întinde o foaie de aluat. Nu foarte gros.
2. Noi am folosit aparatul special pentru a forma mucenicii, daca nu aveţi unul face-ţi aşa : se fac şnururi lungi şi subţiri din cocă, apoi se fac cerculeţe mici şi apoi opturi.
3. Se lasă peste noapte la uscat, pe masa presărată cu făină. Peste mucenici se presara de asemenea făină.
4. Mucenicii se trec prin sită, pentru a se scutura făina de pe ei.
5. Se pune apa la fiert cu sarea. Mucenicii se pun în apă, numai după ce aceasta a dat în clocot.
Lăsăm sa fiarba la foc mic amestecând uşor la interval de 10 minute. Ne putem da seama că mucenicii sunt fierţi, atunci când aceştia se ridică la suprafaţă. Se adaugă coaja de lămâie si atunci cand mucenicii incep sa fiarba se adauga zaharul. Se gustă din zeamă, se fierb în funcţie de gustul fiecăruia. Luăm de pe foc cratiţa şi punem romul.

Se servesc cu miez de nucă şi cu praf de scorţişoară.

Cu drag,
Georgiana şi Iolanda

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly

Distribuie:


Un răspuns la Mucenici muntenesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *