Prajitura cu magiun si nuca

Combinatia magiun si nuca este pe primul loc cand vine vorba de prajituri de casa. Astazi ne aducem aminte de copilarie, de prajiturile mamei, de pandispanul cu visine si de placinta cu dovleac.
O reteta simpla si rapida, dar foarte gustoasa. Aroma coajei de portocala si a magiunului, au invaluit casa si ne-au trimis cu gandul la sarbatorile de iarna. Chiar daca ne despart doar doua zile pana la 1 Martie, primavara se pare ca se lasa asteptata.⛄



Ingrediente:

• 350 gr faina
• 1/2 pliculet praf de copt
• 1 varf de sare
• 2 galbenusuri
• 100 ml ulei de floarea soarelui
• 100 g zahar brun
• vanilie
• coaja de portocala rasa
• 350 g magiun
• 100 g nuca tocata grosier

Mod de preparare:
** Preincalzim cuptorul la 180 de grade

1. Amestecam cele 2 galbenusuri cu uleiul, zaharul, vanilia si coaja de portocala
2. Faina impreuna cu sarea si praful de copt se amesteca bine intr-un bol.
3. Turnam amestecul de oua peste faina, si amestecam bine pana obtinem un aluat omogen. Se da la frigiser pentru jumatate de ora.
4. Intre timp amestecam magiunul cu nucile.
5. Aluatul se scoate de la frigider, se intinde intr-o foaie mai grosuta si se pune in tava. Se inteapa din loc in loc cu ajutorul unei furculite.
6. Se pune maginul si se niveleaza, dupa care deasupra punem fasii de aluat sau decupam diferite forme.
7. Se introduce in cuptor preincalzit pentru aproximatov 35 de minute.

Enjoy!

Cu drag,
Iolanda & Georgiana

Distribuie:

Foi de napolitana cu crema caramel, biscuiti si nuca

Astazi sarbatorim 7 ani de sister´s kitchen! ♡♡
Nici noua nu ne vine sa credem ca au trecut 7 ani de cand am publicat prima reteta. Ne bucuram ca ati fost alaturi de noi pe parcursul acestor ani, si ca ati avut rabdare ori de cate ori am disparut din blogosfera. Pentru aceasta zi speciala, am ales un desert care ne aduce aminte de copilarie, si anume foi de napolitana umplute cu crema de caramel, biscuiti si nuca.

Ingrediente:

• 1 cana si jumatate de zahar
• 400 ml smantana smantana pentru frisca
• 200 g nuca
• 150 g biscuiti
• 50 g unt
• foi de napolitana

Mod de preparare:

1. Intr-o cratita cu peretii grosi se pune zaharul si il topim la foc mic.
Se topeste pana devine auriu si capata textura unui sirop.
2. Smantana se toarna deasupra zaharului caramelizat, se amesteca usor si lasam sa fiarba pana se topeste caramelul.
3. Intre timp macinam biscuitii si nuca – noi am lasat si bucati de nuca taiate grosier pentru textura si aspect.
4. Dupa ce s-a topit caramelul, se ia cratita de pe foc si se adauga biscuitii macinati si nuca. Apoi adaugam untul de la frigider.
5. Se amesteca bine si lasam sa se raceasca putin (nu de tot!)
6. Punem prima foaie de napolitana pe un fund de lemn, si intindem peste ea un strat de crema.
Tot asa pana terminam foile si crema.
7. Dupa ce am pus ultima foaie de napolitana, se acopera cu o foaie de copt sau de aluminiu, iar deasupra vom pune un alt fund de lemn, pentru a presa prajitura.
O lasam peste noapte.

Enjoy!

Cu drag,

Iolanda & Georgiana

Distribuie:

5 ani de Sisters’Kitchen ♥♥ . Bezele

Pentru ca astazi este o zi speciala pentru noi. Pentru ca este aniversarea noastra. Pentru ca implinim 5 ani. Pentru ca ne plac bezelele. Pentru ca indiferent daca suntem sau nu active pe blog, acest loc reprezinta o parte din viata noastra. Asa cum spuneam si in anii anteriori, cel mai mare castig din blogging il reprezinta oamenii dragi cunoscuti prin intermediul blogului, momente petrecute alaturi de persoane care impartasesc aceeasi pasiune pentru mancare si nu numai. Va multumim si anul acesta pentru ca sunteti in continuare alaturi de noi si speram sa revenim in forta :))

Cu drag,

Georgiana si Iolanda Voinea

Iar reteta pentru aceasta ocazie speciala este….Bezele:simple, frumoase, elegante, preferatele noastre si nu doar ale noastre 🙂

IMGP9223

Ingrediente (aprox 30 bucăți):

4 albușuri( 12o gr albus)
250 gr zahăr pudră
1 linguriță oțet
1 praf de sare

Mod de preparare:

1. Preincalziti cuptorul la 100 de grade.
2. Puneti albusurile intr-un bol mare. Incepeti sa mixati si cand incepe sa se formeze spuma adaugati sarea si otetul.
3. Continuati sa mixati pana cand spuma se intareste putin, dupa care incepeti sa aduagti zaharul pudra putin cate putin.
4. Se mixeaza pana cand terminam de adaugat tot zaharul si spuma devine ferma si lucioasa.
5. Se aseaza cu mare grija spuma in sprit, sau se pun direct cu lingura. Se formeaza bezelele pe o tava tapetata cu hartie de copt.

Timp de coacere, foarte important:
1h la 100 grade daca le vreti uscate
30 min la 140 grade daca se vor uscate la exterior si moi in interior

IMGP9224

Cateva sfaturi pentru reusita bezelelor gasiti aici.

Distribuie:

Mucenici moldovenesti 2

Nu putem descrie în cuvinte cât sunt de buni. Aromă, gust, textură extraordinară. Anul trecut a fost prima încercare (a acestei reţete). Ne-au plăcut foarte mult. Tocmai de aceea, nu am postat reţeta până acum, nu au rezistat pozelor, s-au mâncat atât de repede pe cât i-am scos din cuptor. Ne-am lins pe degete şi am promis că mai facem. Şi am făcut. <3 * Mulţumim Irinei pentru reţeta:)

mucenici moldovenesti

Ingrediente:
1,1 kg faina
1 linguriţă sare
35 g drojdie proaspătă
200 g zahăr +1 lingura
3 plicuri zahăr vanilat
Coajă de la 2 lămâi
Coajă de la o portocală
4 ouă
400 ml lapte +2 linguri
100 g unt topit
100 g nuci măcinate
100 g miere

1. Desfacem drojdia cu o lingură zahăr şi 2 linguri lapte.
2. Cernem faina într-un bol. Facem o gaură în mijloc şi adăugăm drojdia, sarea, zahărul, zahărul vanilat, coajă de citrice şi 3 ouă.
3. Adăugăm laptele şi frământam incorporând treptat toată faină de pe margini. Când începe să se formeze aluatul se adăugă untul topit şi răcit (la temperatura camerei) şi amestecăm.
4. Punem aluatul la crescut într-un vas (bol de plastic, etc) uns cu puţin ulei, aproximativ 1 oră.
5. Se răstoarnă aluatul pe masa de lucru şi se împarte în bucăţi cât mai egale (puteţi să le cântăriţi). Se ia fiecare bucată şi se rulează pe blatul de lucru până ajunge la 60-70 cm şi arată ca un şnur. Se formează mucenicii şi se pun pe tăvi cu hârtie de copt sau unse cu ulei. Se acoperă cu folie de plastic şi se las a la crescut 30 minute.
6. Se ung cu ou bătut şi se coc 25-35 minute, în funcţie de cuptor. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 180 grade.
7. Cât sunt încă fierbinţi se ung cu miere şi se presară nucă măcinată.

mucenici moldovenesti

Enjoy!

Distribuie:

Mucenici muntenesti

Cu o întârziere de câteva zile apar şi reţetele noastre de mucenici… timpul, bată-l vină! Azi prima reţetă, mâine cea de-a doua. Cui nu-i plac mucenicii? Fie ei munteneşti sau moldoveneşti, cert este că pe 9 martie s-a celebrat Sărbătoarea celor 40 de Mucenici… şi a celor 40 de pahare de vin.:) Azi vă prezentăm varianta mucenicilor munteneşti, cea cu care am crescut noi. Ne aducem aminte cu drag cum mama pregătea mucenici, iar noi dădeam târcoale cratiţei:)).
Să fim din nou copii!

mucenici muntenesti

Ingrediente aluat: 4 porţii
500 grame făină
240 ml apă caldă
Sare
Pentru zeamă:
2 litri apă, sare, coaja rasă de lămâie, zahăr sau miere, nucă tocată, scorţişoară, rom/vanilie (opţional)

Mod de preparare:
1. Se face un aluat din ingredientele de mai sus, se împarte aluatul în două şi se întinde o foaie de aluat. Nu foarte gros.
2. Noi am folosit aparatul special pentru a forma mucenicii, daca nu aveţi unul face-ţi aşa : se fac şnururi lungi şi subţiri din cocă, apoi se fac cerculeţe mici şi apoi opturi.
3. Se lasă peste noapte la uscat, pe masa presărată cu făină. Peste mucenici se presara de asemenea făină.
4. Mucenicii se trec prin sită, pentru a se scutura făina de pe ei.
5. Se pune apa la fiert cu sarea. Mucenicii se pun în apă, numai după ce aceasta a dat în clocot.
Lăsăm sa fiarba la foc mic amestecând uşor la interval de 10 minute. Ne putem da seama că mucenicii sunt fierţi, atunci când aceştia se ridică la suprafaţă. Se adaugă coaja de lămâie si atunci cand mucenicii incep sa fiarba se adauga zaharul. Se gustă din zeamă, se fierb în funcţie de gustul fiecăruia. Luăm de pe foc cratiţa şi punem romul.

Se servesc cu miez de nucă şi cu praf de scorţişoară.

Cu drag,
Georgiana şi Iolanda

Distribuie: