Cozonac cu nucă

Pentru prepararea cozonacului s-a dovedit din nou un ajutor de nădejde cartea lui Radu Anton Roman – „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”. În carte sunt prezentate mai multe reţete de cozonac, dintre care noi am ales una pe gustul nostru. Aceasta este a doua experienţă a noastră cu frământatul cozonacilor şi ne iese din ce în ce mai bine, pe cuvânt! Acum ştim deja ce au nevoie ca să crescă mari, pufoşi şi să iasă gustoşi!


*Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei,se pot scoate din frigider cu o seară inainte.
Aluatul trebuie să fie un pic lipicios şi elastic, dar să nu se lipească de vas sau de mâini.
Foarte important: În bucătarie trebuie să fie foarte cald şi să nu fie deloc curent.
O regulă de aur spune că uşa cuptorului nu se deschide sub nici o formă în primele 15 minute de coacere. Altfel, cozonacul va „da înapoi” şi toată munca depusă va fi zadarnică.

Ingrediente pentru aluat:(4 cozonaci)
1 kg făină
600 ml lapte + 200 ml pentru maia
1 lingură mare extract de vanilie
1 lingură mare esenţă de rom
1 pachet unt (200 g) + 50 g pentru uns tăvile
2 linguri coajă rasă de lămaie şi portocală (proaspete)
8 gălbenuşuri
2 linguri ulei
1 linguriţă rasă de sare
200 g zahăr
60 g drojdie proaspătă
Ingrediente pentru umplutură:
8 albuşuri
400 g zahăr
2 linguri de rom
1 lingură extract de vanilie
4 linguri cacao
300 g nucă măcinată

1. Se desfac 3 linguri de făină într-un pahar cu lapte clocotit, se lasă la răcit. Drojdia se amestecă cu 1 linguriţă de zahăr şi se freacă până devine pastă. Se lasă 5 minute să crească, după care se pune peste amestecul de făină şi lapte. Se lasă să crească la cald, 20 de minute, până îşi dublează volumul.

2. Se separă gălbenuşurile, se freacă întâi cu sare, apoi cu zahăr, coaja de citrice, esenţa şi extractul, uleiul şi 1/2 pachet de unt (topit).

3. Se toarnă maiaua peste toate acestea, se adaugă şi laptele călduţ şi iar se amestecă.
4. Se cerne făina şi se adaugă, puţin câte puţin, peste amestecul de gălbenuşuri.
5. Se frământă aproximativ 40 de minute, până se desprinde aluatul de mâini.

6. Se adăugă şi untul rămas, tot topit.
7. Acum aluatul nu se mai frământă, ci se tot împătureşte, să adune aer, până s-a incorporat tot untul.
8. Se lasă să crească la cald, 1/2 de oră, până îşi dublează volumul.

Între timp ne apucăm de umplutură.
Se bat spumă tare albuşurile.

Se combină cu zahărul,cele 4 linguri cu cacao,esenţa şi extractul de vanilie şi se bat până se întăresc iar.
Se amestecă şi cu miezul de nucă.

9. După ce aluatul şi-a dublat volumul, se împarte în 4, se întind cu mâna foi dreptunghiulare, cât tava. Se ung tăvile cu unt.
10. Se întinde umplutura pe fiecare foaie, se rulează şi se răstoarnă în forme.Noi am folosit tăvi cu diametrul de 26 cm lungime/înăltimea de 7 cm.
11. Se mai lasă să crească 15 minute, se ung cu ou bătut şi se presară zahăr granulat şi se dau la cuptorul încins bine, la foc potrivit, pentru aproximativ 50 de minute.
12. Când sunt gata, se lasă să se răcească bine 2-3 ore.

Comentarii de pe Facebook
Print Friendly

Distribuie:


2 răspunsuri la Cozonac cu nucă

  1. Pingback: Retete dulci pentru Craciun | Sisters' Kitchen

  2. Pingback: Muschi de porc la cuptor si cateva retete pentru Craciun | Sisters' Kitchen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *